Pre Rómov chcú postaviť spoločensko-komunitné centrum

17.04.2008 Celý región

Sačurov 17. apríla (TASR) - Výstavba spoločensko-komunitného centra s nákladmi necelých 12 miliónov Sk (370.965,75 eura) je jedna z priorít samosprávy v obci Sačurov vo Vranovskom okrese.
Vedenie obce chce tak vyjsť v ústrety početnej rómskej populácii. \"Ide nám najmä o strednú generáciu, aby sa mala kde stretávať, zúčastniť sa rôznych prednášok, školení, možno aj kurzu varenia, šitia, či práce s počítačom. Skrátka nám ide o všestranné využitie týchto priestorov pre rómsku komunitu, \" uviedol dnes pre TASR starosta obce Ján Onuško. Dodal, že spomínané priestory budú slúžiť v prípade potreby aj školopovinným žiakom na vzdelávacie a kultúrne aktivity.
Samospráva však nemá dostatok finančných prostriedkov na realizáciu zámeru. \"Projekt, ktorým sa chceme uchádzať o financie z eurofondov, máme spolu so stavebným povolením pripravený, čakáme na vypísanie výzvy, \" povedal Onuško. Dodal, že v prípade, keď obec nezíska potrebné peniaze touto cestou, obráti sa tiež na Fond sociálneho rozvoja, resp. bude uvažovať aj o úvere.
V obci Sačurov žije 2086 obyvateľov, z ktorých je 612 Rómov.
 

Vyberte región